Vulin: Nema štednje na preventivi jer život ne može da čeka

112expo2014_4179_v

Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu – 112 EXPO, 39. po redu, otvoren je na Beogradskom sajmu i trajaće do petka, 26. septembra.

U ime generalnog pokrovitelja manifestacije – Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, na svečanom otvaranju govorio je Milosav Miličković, državni sekretar:

– Ovogodišnje katastrofalne poplave u Srbiji pokazale su važnost prevencije, a ovaj Sajam je prilika da se predstave naše najvažnije službe u vanrednim situacijama. Uz pokazne vežbe, narednih dana predstavićemo i zakonsku regulativu jer želimo da unapredimo sposobnost nacije u preventivnom reagovanju. Za podizanje bezbednosti na viši nivo veoma je važna i savremena oprema, koju izlagači predstavljaju na 112 EXPO, rekao je Miličković.

Sajam je proglasio otvorenim Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, čije je Ministarstvo, tačnije Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, pokrovitelj Sajma bezbednosti:

– U Srbiji prosečno godišnje na radnom mestu nastrada 35 ljudi, hiljadu doživi teške povrede, a mnogo više radnika doživi lakše povrede. Da nismo štedeli na ljudskim životima i da smo više ulagali u preventivu možda bismo sačuvali tih 35 života, a njihove porodice ne bi ostale bez hranilaca. Inspektori koji kontrolišu bezbednost na radu nisu neprijatelji, jer uz njihov nadzor i sugestije mogu da se prevaziđu mnogi rizici.

Objašnjavajući da život ne može da čeka i da na 112 EXPO mogu da se čuju brojne korisne ideje i predlozi, kao i da se podele iskustva, Vulin je rekao da je ulaganje u bezbednost i zdravlje na radu investicija a ne trošak, a da prevencija ima izuzetan značaj. Ministar je naglasio i da sve povrede koje se dogode moraju da budu sanirane, a štete nadoknađene.